2 min read

”Tuotekehitysrahoitus oli huikea lähtölaukaus projektillemme, jossa omat resurssit eivät olisi riittäneet!”

By Paula Koivupalo on 6.10.2020 8:00

Elettiin talvea 2019, kun Schildtin lukiolainen ja media-alan yrittäjä Aapo Heiska päätti ystävänsä Arttu Martikaisen kanssa yhdistää intonsa yrittäjyydestä, taiteesta ja matkustamisesta. Ideoista kehittyi projekti, jossa tavoitteena oli tuottaa Youtube- ja Spotify-palveluihin sarja videoita, joissa haastateltaisiin rohkeimpia ja menestyksekkäimpiä nuoria eripuolilta Suomea. Aihe laajeni myöhemmin ja pojat päättivätkin kunnianhimoisesti napata haaviin rohkeimmat nuoret ei vain Suomesta – vaan ympäri maailmaa! Sarja sai nimekseen Oiwaltava Series, ja suurimmaksi tavoitteeksi määräytyi Amerikan länsirannikolla Piilaaksossa käynti kesällä 2020. Alkukipinä sai tuulta alleen Tuotekehitysrahoituksesta.

Topics: Opi yrittäjyydestä
1 min read

Perustamisneuvontaa yrittäjille Keski-Suomen Yritysideassa

By Oona Tynkkynen on 20.8.2020 9:40

Keski-Suomen Yritysidea on avannut ovensa yritystoiminnan käynnistämistä suunnitteleville jyväskyläläisille kaupungin keskustassa Crazy Townin tiloissa. K-S Yritysidea on Gradian tuottama yritysten perustamisneuvontapalvelu, joka tarjoaa maksutonta tietoa, neuvontaa ja sparrausta liiketoiminnan aloittamiseen.

3 min read

Energisen ja tasapainoisen työelämän salaisuus

By Kati Rauhaniemi on 10.8.2020 16:30

Sanotko sinäkin, että olisi ihanaa nähdä enemmän ystäviä? Tai että olisi ihanaa, jos töiden jälkeen olisi virtaa harrastaa liikuntaa, pelata lasten keksimiä hassuja pelejä, innostua puolison uudesta ideasta, aloittaa uusi harrastus, siivota koko autotalli? Entä muistatko syntymäpäiviä, kokouksia, hammaslääkärikäyntiä tai ruokakauppalistaa ilman muistiinpanoa? Eikö olisi ihanaa, jos jokaisen yön uni olisi syvää ja rauhallista? Kuulostaako hyvältä? Jos annat itsellesi 5 minuuttia miettiä töiden kognitiivista ergonomiaa niin lupaan antaa muutaman ajatuksen siihen kaveriksi!

Topics: Suorituskykyä bisnekseen
3 min read

Sukellus yrityksen talouden perusteisiin

By Oona Tynkkynen on 15.7.2020 8:00

Yrityksen taloushallinto ei ole edes kaikilla kokeneilla yrittäjillä se vahvin osaamisala, vaan osaaminen on jossain muualla. Taloushallinnossa on oma kielensä ja käsitteistönsä, joka menee helposti sekaisin. Päätimme purkaa taloushallinnon perusasioita helpommin ymmärrettäväksi niin aloitteleville kuin jo kokeneemmillekin yrittäjille, jotka kaipaavat kertausta.

Topics: Vinkkejä yrittäjyyteen
2 min read

Tiimiesittely: Heidi Länsisalmi - suorapuheinen innostuja

By Heidi Länsisalmi on 7.7.2020 8:00

Heidi Länsisalmi on Yritystehtaan sosiaalinen ilopilleri ja innostaja, jonka verkostot ulottuvat laajalle. Heidillä on vahva kokemus pk-yrityskentältä ja asiantuntijayhteisöistä niin julkisen kuin yksityisenkin puolen organisaatioissa. Kauppatieteiden maisterina hän on erikoistunut työkulttuurien kehittämiseen. Toimiva työkulttuuri on hänen mielestään kasvuyrityksille strateginen vahvuus. Heidi on suorapuheinen tiimipelaaja, joka on voittanut yhteisöllisyyden edistämisestä Jyväskylän henki -palkinnon.

1 min read

Kaksi kovaa - Fibion & Onerva Hoivaviestintä Yritystehtaan hautomoon!

By Oona Tynkkynen on 30.6.2020 15:12

Yritystehtaan hautomo vahvistui kesäkuussa kahdella uudella, vahvasti hyvinvoinnin kentällä toimivalla startupilla, Onerva Hoivaviestintä Oy:lla sekä Fibion Oy:lla!

Topics: Hautomo
2 min read

Demola Jyväskylän syksyn projektiin haku on käynnissä!

By Katriina Lahtinen on 23.6.2020 8:05

in English below

Topics: Opi yrittäjyydestä
3 min read

Tuotekehitysraha: “Todelliselle arvolle on vaikea laittaa hintalappua”

By Oona Tynkkynen on 8.6.2020 11:43

Axiom5 Gamesin virtuaalitodellisuuspeli Thrust Issues:n demo on yksi projekteista, jolle myönnettiin Yritystehtaan Tuotekehitysrahaa syksyllä 2019 ja keväällä 2020. Tuotekehitysrahan tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita ja oppilaitosten tutkijoita sekä henkilökuntaa tuomaan matalalla kynnyksellä ideoitaan esille sekä saada idean omistajat innostumaan yrittäjyydestä.

Topics: Opi yrittäjyydestä
3 min read

Tiimiesittely: Mika Fisk – Joulupukin lähettiläs Keski-Suomelle.

By Mika Fisk on 6.5.2020 14:22

Mika Fisk on mies, jolla on missio saada elämä tuntumaan paremmalta meille jokaiselle. Tämän mahdottomalta tuntuvan unelman pohjalla on kuitenkin hyvin käytännönläheinen ja kaunis pyrkimys; tuottaa iloa ihmisten välisiin kohtaamisiin. Mikan ikiliekki, hänen halunsa pyrkiä ymmärtämään vaikuttavuuden mekanismeja, on vienyt hänet yksittäisten ihmisten palvelemisesta ryhmien ja lopulta yritysten, palvelemiseen. Asiakaskohtaamistaitojen rinnalle hän on hankkinut syvällisen osaamisen toiminnan rakenteista ja tavoitteellisesta johtamisesta. Mika nauraa paljon ja eniten itselleen. Mitä muutakaan voi, jos on kalalle allerginen?

4 min read

Demola Jyväskylä -tiimi laittoi Hippos2020-hankkeen virtuaalimuuviin!

By Katriina Lahtinen on 16.4.2020 14:19

Demola Jyväskylän tiimi, Daria, Hanne, Unna, Farhad ja Ryan, saivat hienosti maaliin projektityönsä Jyväskylän kaupungin Hippos2020-hankkeelle tiistaina 14.4 Yritystehtaalla. Tiimi esitteli laajaan paketin demoineen konseptistaan VRMove - virtuaalipeleihin ja laajemminkin uuden teknologian hyödyntämiseen pohjautuvasta liikuntapalvelukonseptistaan. Finaali-demossa mukana ollut yleisö piti näkemästään ja toivoi sille jatkoa. Myös Hippos2020-hankkeelle tiimin valitsema kehittämissuunta toi hyvää lisävauhtia: VRMoven kohderyhmä, Jyväskylän 15-30 -vuotiaat opiskelijat ja muutkin nuoret, ovat merkittävä tulevan Hippoksen ja sen palvelujen käyttäjäryhmä. He kaipaavat jotain uutta ja innostavaa oman liikkumisensa virittämiseen ja vahvistamiseen. Virtuaalitodellisuutta ja pelillisyyttä soveltamalla voidaan madaltaa kynnystä kokeilla erilaisia liikkumismuotoja ja liikuntalajeja. Niiden avulla voidaan tuoda viihdyttäviä ja peleihin liittyviä elementtejä mukaan liikuntaan yksin tai yhdessä tehden. Virtuaalimaailman keinoin luotua liikkumiskokemusta tiimi kokeili ja testasi jyväskyläläisessä Victory Pointissa, jossa testattiin mm. pelien kykyä innostaa ja laittaa käyttäjät tehokkaastikin liikkumaan, niin että syke nousee korkeimmillekin tasoille.

Topics: Opi yrittäjyydestä
2 min read

Yritystehdas kehittämässä tekoälyyn liittyvää osaamista Jyväskylässä

By Katriina Lahtinen on 30.3.2020 14:17

Joukko tekoälyn soveltamisesta ja hyödyntämisestä kiinnostuneita toimijoita on tavannut säännöllisesti Yritystehtaalla alkuvuoden aikana. Joukon yhteisenä tahtona on nostaa esille ja vahvistaa tekoälyyn liittyvää osaamista Jyväskylän seudulla. AIJKL-tiimi on valmistelemassa laajempaa kehittämissuunnitelmaa ja sen toteuttamista vaiheittain jo kuluvan vuoden aikana. Konsta Rönkkö, alkuperäisen AIJKL-verkoston ja -tapaamisten käynnistäjä IBM:ltä, toivoisi, että Jyväskylän seutu tunnistetaan varteenotettavana tekoälykehityksen kärkialueena:

1 min read

Kolme vinkkiä parempaan keskittymiseen kotitoimistolla

By Henna Kautto on 27.3.2020 8:35

Miten keskittyä kotitoimistolla? Maailmalla poikkeuksellinen tilanne on pakottanut ihmiset kotioloihin niin töissä kuin vapaa-ajallaan. Kotona työskenteleminen koko perheen kotona ollessa vaatii joustoa ja erityisjärjestelyjä, jotta keskeytyksiltä vältyttäisiin. Normaaleissakin työoloissa ajatustyöläisen työnteko keskeytyy keskimäärin 70 kertaa päivän aikana. Keskeytyksiin hukkuu jopa kolmasosa työpäivän tuottavuudesta.*
Vaikka keskeytys tapahtuu sekunneissa, on tutkittu, että häiriötekijän tai keskeytyksen jälkeen meillä kestää 1-24 minuuttia ennen kuin pystymme palaamaan aiempaan aiheeseen yhtä syvällisesti kuin ennen keskeytystä. Kasvuyrittäjällä ei ole varaa heittää turhia minuutteja hukkaan, joten kaikki keinot kannattaa ottaa käyttöön. Miten työskentelyyn pystyy sitten keskittymään kotioloissa, kun muukin perhe on kotona?
Yritys- ja hyvinvointivalmentajamme Henna Kautto listasi kolme tärkeintä ohjetta parempaan keskittymiseen kotona:

Topics: Suorituskykyä bisnekseen
1 min read

Kasvuyrittäjän silmin: Laita itsesi alttiiksi uusille ajatuksille

By Oona Tynkkynen on 16.3.2020 6:32

Kuuleva Oy on Yritystehtaan hautomon uusimpia yrityksiä. Mukaan Yritystehtaalle Kuuleva tuli nimittäin vasta tämän vuoden tammikuussa. Kuuleva on lämminhenkinen psykoterapeuttien yhteisö, joka haluaa auttaa suomalaisten lasten, nuorten ja aikuisten henkistä hyvinvointia sekä parantaa työssäkäyvien ihmisten työkykyä. Kuuleva toimii tällä hetkellä viidessä kaupungissa, joista Jyväskylä on tuorein tulokas. Kaikkiaan töissä on reilu parikymmentä ihmistä, joista valtaosa on psykoterapeutteja.

Kuulevan kehitystyössä on mukana kolme kovaa – yrityksen toimitusjohtaja Paavo Haataja, Sirkka Makkonen ja Hugo Miskala. Kolmikko on osaamistaidoiltaan monipuolinen ja toisiaan täydentävä. Paavolla on kova, vuosien kokemus toimialasta, kun taas Sirkka on porukan substanssiosaaja, joka pystyy auttamaan psykoterapeutteja heidän omassa työssään. Hugon vahvuus on taas litteiden ja oppivien organisaatioiden kehittäminen.

”Meillä tiimissä jokainen katsoo tilanteita omasta näkövinkkelistään ja usein sieltä väliltä löytyy sen hetkinen paras ratkaisu tai ajatus. Meillä on kaiken kaikkiaan tiimissä hyvä eteenpäin menevä meininki”, Hugo Miskala sanoo.

Kuulevan unelma on tulla Suomen parhaaksi ja lämminhenkisimmäksi psykoterapeuttien työyhteisöksi. Unelmansa tavoittelun tueksi Kuuleva hakeutui Yritystehtaan hautomoon.

”Näimme, että laitamme itsemme Yritystehtaan ympäristössä alttiiksi uusille ajatuksille, jotka eivät meidän oman yrityksemme sisältä välttämättä löytyisi. Tämän lisäksi saamme sparrausta niissä isoissa kehityslinjoissa, mitkä olemme valinneet”, Hugo kertoo ja korostaa, että avoimena työympäristönä Yritystehdas tuo tullessaan satunnaisia kohtaamisia, jotka jollain jännittävällä tavalla ovat merkityksellisiä.

”Monesti kovaa mennessä oma ajattelu supistuu ja täällä sitä pääsee aina tarpeen mukaan laajentamaan.”

Topics: Hautomo
5 min read

Performance Program: Yrittäjän hyvinvointi ja suorituskyky paremmaksi arjen pienillä valinnoilla 

By Henna Kautto on 9.3.2020 7:26

Usein kuulee sanottavan, että yrittäjän hyvinvointi jää taka-alalle yrityksen perustamisen jälkeenAsian ei kuitenkaan tarvitse olla niin. Ihminen voi olla yrittäjä ja silti voida hyvin. Performance Programin taustalla on ajatus tehdä startup-yrittäjien arjesta parempaa. Jo pienillä asioilla on iso merkitys omaan hyvinvointiin ja suorituskykyyn.

Startup-yrittäjän arki on monesti tarkkaan mitoitettua. Haluamme Performance Programin kautta tuoda esiin ketteriä toimintamalleja ja välineitä yrittäjän hyvinvoinnin ja suorituskyvyn ylläpitämiseen ja kasvattamiseen. Tämän vuoksi suomalainen käytännönläheisten liikunta- ja urheiluvälineiden valmistaja ja maahantuoja Gymstick on mukana Performance Programissa 
Monen yrittäjän arki on matkustamista. Reissun päällä oma hyvinvointi voi helposti unohtua, kun kuntosalikortti ei käykään reissupaikkakunnalla ja työpäivät venyvät. Otimme Performance Programiin mukaan tuotteita, joita on helppo kuljettaa mukana, ja joita voi näppärästi käyttää kotiharjoittelussa tai vaikka työmatkalla hotellissa. Esimerkiksi kuminauha tai erilaiset helposti mukana kulkevat treenisetit helpottavat treenit tekemistä hotellihuoneissa, joissa usein on tilaa muttei välineitä. Välineiden avulla vartin harjoittelun tekeminen työpäivän päätteeksi käy näppärästi ilman suurempia ponnistuksia ja olo on taas virkeämpi seuraavana päivänä. 
 
Lisää liikkumista työpäiviin
Yrittäjän hyvinvoinnin ja suorituskyvyn lisäämiseksi arjessa otettiin Performance Program -pilottiin mukaan viisi helposti mukana kulkevaa tuotetta Gymstickiltä: harjoittelumatto, kuminauha, functional trainerfasciapallo sekä -rulla. Yritystehtaalla välineet ovat kaikkien saatavilla helposti yhteisissä tiloissa, jolloin kynnys tehdä pieniä jumppaliikeitä kesken työpäivän pienenee. 

Kiireinen yrittäjä voi helposti mukaan otettavilla tuotteilla hoitaa hyvinvointiansa, vaikka päivät ovat kiireisiä. Lyhytkin harjoittelu riittää tuottamaan palautumista ja parempaa suorituskykyä. 
”Käytän välineitä toimistolla aina kun pystyn niin palavereissa kuin tauoilla. Entisellä urheilijalla kiristyksiä ja jumeja on ihan omaa tarpeeseen ja liikkuminen tekee hyvää vaihtelua istumiselle”, Yritystehtaan yritysvalmentaja Roope Pietilä kertoo.

Työpäivän aikana liikkumisesta on saatu hyviä tuloksia muun muassa Smartumilla. Alkuvuodesta 2019 Smartumilla alkaneessa kokeilussa työntekijät saivat käyttää työajasta kolme tuntia liikunnan ja kulttuurin harrastamiseen viikossa. 

Topics: Suorituskykyä bisnekseen
3 min read

Demola Jyväskylä is pushing Hippos2020 project to the top!

By Katriina Lahtinen on 19.2.2020 13:37

Demola Jyväskylä was kicked off Monday 17.2. with a case of Hippos2020 project, an urban ecosystem and scene for sports and wellbeing, with a group of experts from Jyväskylän kaupunki - City of Jyväskylä, Business Jyväskylä, Tiimiakatemia, University of Jyväskylä, JAMK University of Applied Sciences, Conthrive, Yritystehdas and with our wonderful and multitalented student team. We here at Startup Factory are happy and proud to enable the students and the companies in Jyväskylä region the be part of the globally recognized process and network of Demola.
If you have an interest on wellbeing and sports and would like to comment or contribute to the project, please contact our Demola facilitator Katriina Lahtinen at Startup Factory or the project manager of Hippos2020 project Nina Rautiainen. Or do you have a case that you would like to get strengthened or brightened with foresighting, design thinking, quick prototyping and sense making, give us tips about it. We are also actively looking for students ready for multidimensional project and teamwork in the upcoming Demola projects. Application form for students at University of Jyväskylä and JAMK University of Applied Sciences is open for applicants at Demola website.
Student, apply now to Demola!
Read more about:
Demola
Startup Factory
More information about Demola Jyväskylä and partner organization contacts: katriina(at)yritystehdas.fi
Contact to Hippos2020 project: nina.rautiainen(at)jyvaskyla.fi
-------------------------------------------------------------------------

2 min read

Tiimiesittely: Oona Tynkkynen - viestijä villasukissa

By Oona Tynkkynen on 17.2.2020 7:00

Oona on Yritystehtaan tasapaino ja Zen-tyyppi. ”Mie” ja ”sie” kajahtaa tarvittaessa kovaankin ääneen, mutta enimmäkseen Oona käyttää viestintäkoordinaattorin työssään kahta korvaa. Hirmu ihanaksi tyypiksi kuvailtu Oona on lempeä persoona, jolla on aina päivän asuun sopivat villasukat jalassaan. Itsensä kehittämisestä kiinnostunut Oona kuvailee itseään hyvällä tavalla tuoreeksi tulokkaaksi ja löytää siksi uusia reittejä vanhojen kaavojen sijaan.

3 min read

Kasvuyrittäjän silmin: Kasvuyrittäjän ei ole pakko tehdä samoja virheitä kuin kaikki muutkin

By Oona Tynkkynen on 11.2.2020 14:43

Yritystehtaan hautomon monipuolisin tiimi taitaa löytyä Memonradum Unlimited Oy:n takaa. Mukaan mahtuu niin arkeologi, historioitsijoita, graafikko/UI-suunnittelija, koodareita kuin talousvelhokin. Taustajoukoista löytyy myös rautaista yrityspuolen osaamista.
”Meillä on ihan mahtava moniosaajatiimi! Henkilöitä on noin 8-10 projektitilanteesta riippuen ja mukana on monenlaista persoonaa. Ilmapiirimme on rento ja salliva. Meillä jokainen saa olla oma itsensä ja tulla töihin sellaisena kuin on. Avoimuus ja ennakkoluuloton tapa tehdä asioita ovat ehdottomia vahvuuksiamme. Välillä parhaat tuotteet lähtevät ensin täysin hullulta kuulostaneista ajatuksista”, Memorandumin toimitusjohtaja Elina Rauhala kertoo.
”Toimimme elämyksellisyyden eturintamassa ja mullistamme tuotteillamme kävijäkokemuksia hyvin monenlaisissa kohteissa yritysvierailuista museokäynteihin ja matkailukohteisiin, jopa kokonaisiin kaupunkeihin”, Elina avaa.
Memorandumin ydintuote on lisättyä todellisuutta (AR/XR) sisältävä mobiilisovellus, josta toteutetaan asiakkaan brändille uskollinen sekä asiakkaan toiveiden mukainen kokonaisuus, jossa teknologia on hyödynnetty tarinnankerronnan ja datavisualisoinnin välineenä. Sovellus on mediana saavutettava ja helppokäyttöinen. Sen avulla käyttäjä voi tutustua käyntikohteeseen, yritykseen tai vaikka paikkakuntaan jo ennen vierailua ja suunnitella käyntiään etukäteen.
”AR on hyvin todistusvoimaista sen toimiessa vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa. Sen avulla voimme tehdä näkyväksi muuten näkymättömissä olevia asioita, esimerkiksi muutoksia ympäröivässä maailmassa ja kurkistaa menneeseen tai tulevaan. Sovelluksiin rakennamme vahvoja tunteita herättäviä kävijäkokemuksia AR-teknologian ja pelillistämisen avulla, näin ne jäävät mieleen ja saavat asiakkaan palaamaan aina uudelleen.”
Sovellusten lisäksi Memorandum tekee erilaisia fyysisiä toteutuksia kuten heijasteita, hologramemmeja ja eläviä tauluja esimerkiksi erilaisiin näyttelykokonaisuuksiin.

2 min read

Performance Program: Valvovan kellon alla 24/7

By Henna Kautto on 5.2.2020 11:14

Yrittäjän arki on parhaimmillaan energistä flow-tilaa ja pahimmillaan se on stressaavia hetkiä, huonoa palautumista, heikkoa ravintoa ja vähäistä aktiivisuutta. Voimavarat voivat radikaalisti vähentyä kuormittavina hetkinä, jos ei ole valveilla omasta hyvinvoinnista. On huomattu, että startup-yrittäjän hyvinvointi on suorassa suhteessa yrityksen menestykseen kanssa. Yrittäjän hyvinvoinnin ja suorituskyvyn seuraaminen on siis yrityksen menestymiskyvyn seuraamista. On tärkeää saada tietoa aktiivisuudesta ja palautumisesta sekä treenistä ja unesta reaaliaikaisesti.
”Performance Program on oikeasti saanut oivaltamaan, että oma hyvinvointi on suoraan yhteydessä omaan bisnekseen. Jos voit itse huonosti, heijastuu se liiketoimintaasi”, Memorandumin toimitusjohtaja Elina Rauhala kertoo.


Polar Ignite –aktiivisuuskello on mukana Performance Programissa, koska haluamme pitää jatkuvasti huolta siitä, että yrittäjät palautuvat ja ovat aktiivisia oikeassa suhteessa. Kello auttaa kohti tasapainoisempaa elämää keräämällä kokonaisvaltaisesti tietoa päivän mittaan. Kello muun muassa tarjoaa harjoitusohjelmia räätälöidysti keräämänsä datan perusteella. Esimerkiksi huonosti nukuttu yö antaa seuraavalle päivälle harjoitukseksi kevyttä liikuntaa ja kehonhuoltoa ja taas hyvin palautuneena saa mittariin treeniohjelman kovemmasta treenistä.

Topics: Suorituskykyä bisnekseen
1 min read

Kasvuyrittäjän silmin: Kasvuyrittäjän ei tarvitse pärjätä yksin

By Oona Tynkkynen on 27.1.2020 13:00

”Jokainen yritys ja yrittäjä tarvitsee tukea kasvun rakentamiseen”, Yritystehtaan hautomossa toimivan Ceili Oy:n toimitusjohtaja ja pitkänlinjan yrittäjä Sami Kettunen sanoo.
12 henkeä työllistävä Ceili toteuttaa asiakkailleen Salesforce-teknologiaan pohjautuvia digitalisaation ratkaisuja.
”Ratkaisuidemme avulla asiakkaat voivat hoitaa esimerkiksi asiakkuudenhallinnan (CRM), digitaalisen markkinoinnin sekä asiakaspalvelun. Kaikki nämä voidaan toteuttaa Salesforce-alustalla”, Kettunen kertoo.

Vaikka Ceilin takana ovat pitkään yrittäjinä toimineet miehet, hakeutuivat he mukaan Yritystehtaan hautomoon syksyllä 2019.

”Haemme vahvaa kasvua tulevina vuosina ja kasvuhautomosta saamme tärkeän tuen kasvutarinamme rakentamiseen. Yritystehtaan hautomossa on monipuolista osaamista omaava tiimi tukemassa kasvuyrittäjiä”, Kettunen kertoo.

Ceilin missio on tuoda maailman parhaat myynnin, markkinoinnin ja asiakaspalvelun työkalut suomalaisten yritysten käyttöön.

”Näin voimme edistää asiakkaidemme myyntiä ja kasvua sekä vahvistaa sisäistä tehokkuutta.”

Topics: Hautomo
3 min read

Demola Jyväskylä potkaistaan liikkeelle helmikuussa - avaa silmät tulevaisuudelle! 

By Katriina Lahtinen on 20.1.2020 12:41

In English below.

2 min read

Performance Program: Yrittäjän stressitasot hallintaan

By Henna Kautto on 9.1.2020 12:31

Startup-yrittäjällä on usein monta isoa rautaa tulessa ja työ imee puoleensa. Työn ja muun elämän suorituskyvyn takaavan riittävän palautumisen tasapainoa voi olla haasteellista löytää. Stressitaso vaikuttaa suoraan aivojen suorituskykyyn. Huonosti palautuneena ja ylivireystilassa päätöksentekokyky tutkitusti heikkenee ja keskittymiskyky hukkuu varsinkin, jos to do -lista on pitkä ja moniosainen.

Tämän vuoksi Firstbeatin hyvinvointianalyysi on osa Yritystehtaan Performance Programia. Hyvinvointianalyysin avulla voidaan tarkastella, missä stressitasot työpäivän aikana liikkuvat, ja miten omaa stressiä voi säädellä. Hyvinvointianalyysillä saadaan tutkittua ja laadukasta tietoa siitä, miten kasvuyrittäjän hyvinvointia ja suorituskykyä voidaan yksilöllisesti parantaa löytämällä esim. oikeanlaiset työskentelytavat ja -ympäristöt. Analyysin kautta on mahdollista saada merkityksellisiä ja pysyviä tuloksia aikaiseksi yrittäjän hyvinvoinnin ja suorituskyvyn parantamisessa.

Yritystehtaan Performance Programissa on mukana Yritystehtaan hautomoyritysten yrittäjät, joista yksi on Heimo Finland Oy:n Kalle Harmaala. Harmaalalle Hyvinvointianalyysi on jo entuudestaan tuttu useamman vuoden ajalta. Alkujaan Hyvinvointianalyysi tuli tutuksi urheilijana.

”Aiemmin urheilu oli minulle niin sanotusti se päätyö. Silloin Firstbeatilla seurattiin palautumista harjoittelusta. Urheilu-uran jälkeen olen halunnut jatkaa palautumisen seuraamista. Nyt suurin kuormitus tulee töistä, eikä urheilusta, jolloin seurattavat asiat ovat vähän muuttuneet. Tapa liikkua on muuttunut urheilu-uran jälkeen, joten Hyvinvointianalyysi on myös keino tarkkailla omaa kuntoa palautumisen ohella”, Harmaala sanoo.

Topics: Suorituskykyä bisnekseen
1 min read

Joululoman resepti

By Oona Tynkkynen on 19.12.2019 15:12

Yritystehtaan tontut hiipivät kukin joulun ajaksi lepäämään ja nauttimaan vapaa-ajasta vauhdikkaan vuoden jälkeen. Keräsimme vielä ennen lomalle lähtöä Yritystehtaalta parhaat vinkit joulun viettämiseen. Tässä yksi hyväksi todettu resepti joululoman viettoon:

2 min read

Tiimiesittely: Katriina Lahtinen - palvelumuotoilun Sense Making -lady

By Katriina Lahtinen on 27.11.2019 15:40

Katriina on suomalaisen palvelumuotoilun esitaistelija ja Sense Making -lady, joka tykkää tehdä asioita näkyväksi. Katriina saa usein vastata kysymykseen siitä, mitä palvelumuotoilu on? Katriina on palvelumuotoillut liikaa ja toisinaan liian aikaisin, mutta vienyt yhtä lailla maaliin osuvia vetoja ja vientiavauksia useille teknologiayrityksille. Katriina haluaisi rohkaista ihmisiä kokeilemaan rinnakkain käytäntöä ja tutkimusta palvelumuotoiluprojekteissa. Lisäksi hän haluaisi kannustaa itseään ja muista näkemään asioita huumorin kautta. Itse hän aikoo repiä iloa tulevan vuoden aikana osallistumalla uudelleen ylioppilaskirjoituksiin – mitokondriot ja soluhengitys kun ovat Katriinasta niin rentouttavia iltasatuja - kemiaa ja fysiikkaa unohtamatta.

4 min read

Herätä tunteita, mittaa tuloksia

By Oona Tynkkynen on 29.10.2019 14:17

Brändääminen ei ole suinkaan uusi juttu, mutta vielä viimeaikaisten tutkimusten mukaan yli 80% yritysjohtajista määritteli brändin olevan yhtä kuin yrityksen logo.

Topics: Vinkkejä yrittäjyyteen
3 min read

Miten tulevaisuus muuttaa työelämää?

By Oona Tynkkynen on 28.10.2019 15:44

”Maailman muutos ei tule enää koskaan olemaan niin hidasta kuin se on nyt”, sanoo Gradian kehittämisasiantuntija Merja Salminen.

4 min read

Menestyjä satsaa hyvinvointiin

By Oona Tynkkynen on 28.10.2019 14:59

Kasvuyrittäjiä yhdistää palava into ja halu kehittää yritystoimintaansa. Tämä luo sitoutumista työhön, mutta haastaa palautumisen ja jaksamisen.  Yrityksen ja yrittäjän hyvinvointi kulkevat rinnakkain ja jotta yritys voi menestyä, täytyy yrittäjän pitää itsestään huolta.

Topics: Suorituskykyä bisnekseen
4 min read

Voinko suojata liikeideani?

By Oona Tynkkynen on 28.10.2019 14:30

Monen suomalaisen helmasyntinä on suunnitella tuotetta liian pitkään. Monelle karvat nousevat pystyyn, kun he kuulevat, että pimeässä kopissa suunnitellaan tuotetta ja tullaan “valmiin” tuotteen kanssa ulos etsimään potentiaalisia asiakkaita.

Topics: Vinkkejä yrittäjyyteen
4 min read

Take your business global in a smart way - we are here to help you

By Yritystehdas on 28.10.2019 14:20

Going global is not always easy, but fully possible. The most important thing is to understand that you don't need to complete the journey alone, as there is a lot of support and help available all around.

Topics: Vinkkejä yrittäjyyteen
4 min read

Myyntityö ratkaisee yrityksen kohtalon

By Oona Tynkkynen on 28.10.2019 14:00

Myynti on kaikki kaikessa aloittavalle kasvuyrittäjälle. Se ratkaisee yrityksen kohtalon, sillä myynti tuo kasvun yritykseen. Tuotteen tai palvelun ei kuitenkaan tarvitse olla vielä valmis, kun myynnin ja vuoropuhelun asiakkaan kanssa voi jo aloittaa.

Topics: Vinkkejä yrittäjyyteen
2 min read

Alumniesittelyssä Perttu Pihlaja

By Paula Koivupalo on 8.8.2019 8:40

Perttu Pihlaja on fyysikko ja yrittäjä. Hän on suomalaisen parkourin ehdoton pioneeri ja Suomen ensimmäinen ammattiparkouraaja. Vuonna 2007 urheilullinen nuori mies oli uransa suhteen tienhaarassa. Hän oli juuri valmistunut maisteriksi ja oli aikeissa aloittaa väitöskirjaa hiukkasfysiikasta. Toisaalta veri veti parkourin pariin, johon hän oli tutustunut muutama vuosi aiemmin.

1 min read

Esihautomosta steppejä kasvuun - Workant taklaa rekrytoinnin haasteita

By Oona Tynkkynen on 19.6.2019 12:44

Workant kehittää uudenlaista rekrytointialustaa Yritystehtaan esihautomovalmennuksessa. Esihautomossa kartoitetaan idean potentiaalia ja kehityskohtia sekä sparrataan ideaa kohti kasvubisnestä.

1 min read

Kasvuyrittäjä, muista myös lomailla!

By Oona Tynkkynen on 14.6.2019 14:54

Liiketoiminnan valmennuksen lisäksi me pidämme huolen yrittäjän suorituskyvystä ja hyvinvoinnista. Startup-yrittäjän arki on ajoittain hektistä, ja oman intohimon parissa työskenteleminen voi viedä mennessään. Siksi kasvuun tähtäävän yrittäjän on tärkeää viettää välillä vapaata ja ladata akkuja. Kysyimme Facebook-sivullamme, mitkä ovat parhaita tapoja rentoutua kesästä.

1 min read

Esihautomosta steppejä kasvuun - Case: QS-House

By Oona Tynkkynen on 13.6.2019 13:15

Uudenlainen innovaatio tarjoaa suojaa hädänalaisille ja hakee kasvua Yritystehtaan esihautomovalmennuksesta. Esihautomossa ideaa ja sen potentiaalia testataan, ja startupin kasvun palikoita asetellaan kohdalleen.

Topics: Hautomo
2 min read

Tiimiesittelyt: Paula Ylipulli - organisaattori isolla moottorilla

By Paula Koivupalo on 31.5.2019 14:32

Paula on parhaimmillaan kokonaisuuksien hallinnassa ja nainen paikallaan, kun on tehtävä päätöksiä rivakasti. Rovaniemeltä kotoisin oleva Paula ei seisoskele missään kovin kauaa, sillä perimätiedon mukaan silloin voi jäätyä paikalleen. Paula ei päädy koskaan umpikujaan, koska luonteelleen ominaisesti asiasta otetaan opiksi ja hyödynnetään se tieto seuraavalla polulla.

2 min read

Projektipäälliköksi 22-vuotiaana: 5 asiaa, jotka opin

By Paula Koivupalo on 10.5.2019 14:07

Blogiteksti, long time no see!

Topics: Opi yrittäjyydestä
1 min read

Etuoikeutena valmentaminen

By Yritystehdas on 11.4.2019 14:35

Olen saanut olla vetämässä esihautomovalmennuksia ja sparraamassa hautomovalmennettavia muutamien vuosien ajan. Nämä prosessit ovat ehdottomasti työni parhaita puolia! On hienoa olla näkemässä, miten yritysideat kirkastuvat ja konkretisoituvat ja toiminta tehostuu.

Topics: Opi yrittäjyydestä
3 min read

Menestyvää yritystä johtaa hyvinvoiva ja suorituskykyinen yrittäjä

By Henna Kautto on 10.4.2019 20:54

Yrittäjyyden haasteena ajankäyttö ja oma hyvinvointi

Olen työssäni huomannut, että yrittäjyyden alussa monen mielessä pyörii monenlaiset arkiset asiat. Tyypillisiä kysymyksiä on: Miten johdan aikaani? Miten perheeni ja ystäväni suhtautuvat tulevaan? Miten saan perheelleni riittävästi aikaa ja miten jaksan itse? Lähes jokainen yrittäjäksi lähtenyt on varmasti kuullut ja nähnytkin kuinka koko elämä voi lipua kohti liian pitkiä työpäiviä. Pikkuhiljaa yrittäjä saattaa huomata, että kaikki pyörii yrityksen kautta. Liian monelle yrittäjälle on käynyt niin, että oma hyvinvointi on vaakalaudalla.  Jos oma kunto on ollut heikko se alkaa vaikuttaa kaikkeen toimintaan ja jopa liiketoimintaan. Yrittäjähän on itse yrityksen moottori ja moottorista hiipuu tehot, mopo liikkuu hitaammin. Kasvuyrittäjälle oma suorituskyky on koko yrityksen pohja. Menestyvää yritystä johtaa hyvinvoiva ja suorituskykyinen yrittäjä.

Topics: Suorituskykyä bisnekseen